פשיטת רגל
פשיטת רגל הינו ההליך הישן להפטר מחובות.
בהגדרה תהליך פשיטת הרגל מאפשר לאדם שנקלע לקשיים כלכליים ואינו יכול לפרוע את חובותיו לפתוח דף חדש בחייו הכלכליים על ידי קבלת הפטר בסיום התהליך. בניגוד להליכים שנפתחו בעבר, אשר התארכו לעתים שנים רבות, הליכי פשיטת רגל הנפתחים לבקשת חייבים מאז ספטמבר 2013 מוגבלים בזמן לכ-4.5 שנים.
אם נפנה להיסטוריה הלא כל כך רחוקה, לשנת 2013 נבין איך בעצם עבדו הדברים לפני חוק חדלות פרעון החדש שנכנס לתוקפו לפני שלוש שנים.
לפי כל זכות בהגדרה הליך פשיטת הרגל הוא כאמור ההליך הישן בתחום החובות-
ב-01.09.2013 נכנסה לתוקפה רפורמה בהליך פשיטת הרגל שמטרתה לאפשר לחייב להשתקם כלכלית. הרפורמה מגבילה בזמן את הליך פשיטת הרגל לכ-4.5 שנים. שיתוף פעולה מלא מצד החייב וגילוי כל המידע על רכוש שבבעלותו, יקדם קבלת הפטר מהחובות. הרפורמה חלה רק על בקשות המוגשות על ידי חייבים מאז ספטמבר 2013. על בקשות המוגשות על ידי נושים או על בקשות שהוגשו על ידי חייבים לפני תאריך זה, חלים הנהלים המפורטים בפורטל הליך פשיטת רגל ביוזמת נושה.
בניגוד להליכי הוצאה לפועל, הליך פשיטת הרגל יכול להיפתח גם ביוזמת החייב עצמו. פתיחת הליך פשיטת רגל ע"י אדם השקוע בחובות מונעת מנושיו לנקוט נגדו הליכי הוצאה לפועל, ועוצרת את הליכי ההוצאה לפועל שכבר נפתחו נגדו. ישנם מספר קווי דימיון ומספר הבדלים נוספים בין הליכי הוצאה לפועל להליך פשיטת הרגל. למידע נוסף ראו השוואה בין הליכי הוצאה לפועל להליך פשיטת רגל.
המון אנשים מפחדים מהמושג פשיטת רגל, אז קודם כל תנו לי להרגיע אתכם- זה בוטל.
ההליך היה ארוך מאוד והעדיף את אינטרס הנושים לגבות חובותיהם על פני רצון החייב להשתקם כלכלית ולהתחיל דרך חדשה ללא חובות.
אז מה יש במקום?
הליך חדלות הפרעון ושיקום כלכלי. (ראה ערך חדלות פרעון)
החל מיום 15.09.19 נכנס לתוקפו הליך חדלות פירעון שהחליף את הליכי פשיטת הרגל.
הליך חדלות פירעון נועד לסייע למי שצבר חובות והוא מאפשר שיקום כלכלי שבסופו החייב מחזיר חלק מהחובות עד לקבלת הפטר שמשמעותו מחיקת יתרת החובות שלא הוחזרו במסגרת ההליך.
ברוב המקרים, החייבים ישלמו במסגרת ההליך תשלום נמוך מהתשלום המשולם לתיק האיחוד בהוצאה לפועל.
בשונה מתיק איחוד בהוצאה לפועל- התשלום החודשי במסגרת הליכי חדלות פירעון נקבע על פי היכולת הכלכלית האישית של החייב מבלי קשר לגובה החובות.